Då var det dax att....

titta lite på helgens matcher i de olika serierna.

I elit så dras intresset till kampen vid de två strecken. Det finns visserligen tre, men kampen om vilket lag som ska hamna under nedflyttningsstrecket känns just nu ganska klar. Lockerud på noll poäng måste börja vinna om de ska kunna hota Karlstad och Örnsköldsvik. Däremot är kampen om vilket lag som ska hamna under kvalstrecket väldigt oviss. Det andra strecket är det som skiljer slutspelslagen från de lag som efter seriens slut spelat färdigt och får ett långt (efterlängtat?) uppehåll.

Karlstad och Örnsköldvik är de två lag som just nu för en kamp vid kvalstrecket. Örebro som inledde serien stark har inte vunnit en match på de 11 sista matcherna och kan förstås hamna i ett läge där de blir inblandade i striden.

Runt det andra strecket (slutspelsstrecket) förs en kamp om åttonde platsen mellan Huddinge, Falun och Täby där striden är vilket av de tre lagen som ska hamna över strecket.

Matcher i helgen då som har stor betydelse för de olika strecken är:

Karlstad - Huddinge   3-5
Karlstad tog tre viktiga (och väldigt oväntade) poäng mot Rönnby i förra helgen. Det var "bonus poäng" då det inte är topplagen som man förväntas slå utan kollegor i de nedre regionerna. Huddinge som skrevs ner av Vaara innan säsongen har gjort oväntat bra ifrån sig där jag tror Jocke Borgqvist har en stor del i det.

Örnsköldsvik - KAIS Mora   2-8
Örsköldvik är i större poängbehov än serieledarna. Men KAIS är numret större och de vinner matchen klart.

Lockerud - Täby   4-5 
Jag tror på en tät match där Lockerud är nära sina första poäng men Täby är som lag bättre än hemmalaget och det avgör matchen. Men som sagt väldigt nära kommer Lockerud att vara.

Örebro - Huddinge   4-6
Stärkta av segern i Karlstad kommer Huddinge till Örebro med positiva känslor. Örebro börjar känna flåset från de andra lagen  och spelar spänt. Att man fick ordentligt med stryk av Djurgården dagen innan gör också sitt till. Örebros nedgång i serien beror inte på kroppen utan knoppen.

Örnsköldvik - Falun   3-7
Falun är på gång de har återfått många spelare som är stora tillgångar för laget. Då Huddinge vann på lördagen så är deras match väldigt viktig för att hänga på.

Lockerud - Endre   3-6
Endre har visserligen en tuff match mot Pixbo i benen men de vinner för att de helt enkelt är det bättre laget.

I norra div 1 serien så känns det som om Sala vinner serien. Det är förstås många matcher kvar och Sten Sture är ju "bara" 5 poäng efter så de kan fortfarande komma ikapp. Större under har skett och lagen möts i näst sista omgången. Poängtappet för Sala måste ha kommit innan dess för i sista omgången tappar inget av lagen poäng.
Däremot är det tuffare i striden om vilka fyra lag som ska få lämna div 1. Att Ankarsvik för göra det är klart men sen står striden mellan fyra lag, Skellefteå, Boden, Sundsvall och Alunda, om vilka tre som ska följa Ankarsvik ner i tvåan.
Deras matcher är förstås intressanta denna omgång:

Sundsvall - Skellefteå   4-5
Skellefteå som åkte ur elit förra säsongen är farligt nära att "ramla" rakt igenom ettan också. En väldigt viktig match mot Sundsvall är det alltså. Skellefteå har 13 poäng och Sundsvall 12 medans de andra två lagen har 9 vardera. Det lag som vinner denna matchen får lite men bara lite andrum. Rutinen ger bortalaget en favör och det fäller avgörande.

Ankarsvik - Boden   3-7
Detta är en match som Boden bara måste vinna. Förlorar man mot Ankarsvik så hamnar man verkligen i ett "risigt" läge med i sämsta fall 7 poäng till laget ovanför strecket.

RIG - Alunda   6-2
RIG-tjejerna har haft ett skönt lov och förhoppningsvis skött träningen under detta. Med fart och fläkt vinner de ganska lätt över Alunda då de är det bättre laget.

Ankarsvik - Skellefteå   2-6
Dax för Skellefteå att möta "räddningsplankan" Ankarsvik. Ett måste att vinna den matchen och det gör laget.

Sundsvall - Boden   4-3
Jag tror att Sundsvall vinner denna viktiga match med uddamålet. Men det kan lika gärna sluta med en uddamålsvinst för Boden.

Summa sumarum så kan man efter helgens matcher kanske se lite mera klart viket lag som ska klara sig kvar, då det är många "sexpoängs matcher".

I södra div 1 serien är det fem matcher som står på programmet, den sjätte spelades redan på fredagskvällen. Den vanns av Olofström som slog Ingelstad/Växjö med 13-6. Ingelstad var så nära som 6-7 två minuter (2,22 min) in sista perioden. Olofström tog i samband med det målet en time-out och den hade verkligen effekt då laget avslutade med 6 mål efter den.

Jönköping är förstås klara seriesegrare och jag läste på Davids blogg följande om Jönköping:
"de lär ju inte missa seriesegern nu, i så fall ska jag åka och sitta sargvakt hos laget som vinner serien i deras första kvalmatch".
Jag kan väl säga att jag ställer upp och hjälper David i så fall.

Även vid nedflyttningsstrecket så skiljer det en hel del mellan laget ovanför och lagen under. men med tre-poängs matcher kan det förstås gå fort. Östra från Jönköping har också en match mindre spelad än de övriga lagen.

Följande matcher spelas i serien denna helg:

Jönköping - Pixbo    4-5
Jag tror att JIK åker på sin första förlust i serien i denna match. Mest därför att Anteryd inte finns med. I Pixbo förstärker Ellinor Nilsson från elitlaget deras försvar. Erkänner att tipset är en "råchansning".

Engelholm - Göteborg   4-6
Engelholm är för långt efter för att ha någon chans att få spela kvar i ettan, men laget är nog bättre än vad tabellplaceringen visar. Men jag tror att Göteborg drar det längsta strået i denna match och gör sjätte målet i öppen kasse.

Vänersborg - Östra   4-5
Det känns lite som sista chansen för Östra att få häng på lagen ovanför strecket. Förlust idag och jag tror att de får tillbringa nästa säsong i div 2. Laget bör i alla fall vara supertaggat inför denna match, sen får vi se om man även har kontroll över sina nerver.

Älvstranden - Warberg   4-7
Nu när chansen till seriesegern (den jag tippat) är borta för Warberg kan man spela utan press och då är man bra.

CL98 - Södra Dal   5-4
Samma senario som Östra har i sin match, en vinst annars är nog div 1 sagan förbi. Motivation slår klass, tror jag i denna match.

Summa sumarum om Älvstranden, Vänersborg och Göteborg vinner sina matcher i helgen så är nog södra serien avgjord både när det gäller seriesegern som nedflyttning.

För övrigt har Södertälje kommun kallat till ett möte där bland annat vi (Telge SIBK) är inbjudna, där kommun ska förklara/försvara sitt lapptäcke till golv i Hovsjöhallen.

I går slog Solfjäderstaden Finspång med 13-2 helt enligt mitt tips!

Kommentarer
Postat av: Göran Svegeboe

Skulle vara kul att få din syn på varför de gamla elitlagen får så svårt i Div 1. Skellefteå, Boden och Engelholm är bara några exempel. När man rasar så rasar man rejält. Men varför?

2011-01-15 @ 10:38:03
Postat av: David K

Göte du o jag sarg vakter, hur grymt hade inte det vart.

2011-01-15 @ 22:55:25
URL: http://innebandydavid.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0