Jag kan väl börja...

med att kolla in norra och södra serien.
Vet inte så mycket om lagen men i södra så känns det ganska osäkert om hur det går.

Olofström som kvalade förra säsongen verkar tappa en hel del tjejer. Sara Fredriksson, Emelie Erdtman, Emma Torikka och Evelina Eng har redan skrivit på för andra klubbar och elitlaget Örnsköldsvik vill ha backen Klara Johnsson. Olofström är tydligen inte villiga att släppa henne då hon har kontrakt men sånt brukar lösa sig tillslut.

Göteborgslagens "silly season" är väl inte riktigt slut än så vilka som får ihop det i den stan är osäkert. Det ska bli intressant att se hur Pixbo Ungdom klarar sig i södra serien.

I Jönköping verkar det som om JIK har lite övertag på Östra, de har ju gjort "årets" div 1 värvning i och med att Sara Anteryd skrev på för klubben. De har även gjort klart med två Tranåstjejer Hannah Aronsson och Linnéa Wallén. Linnéa stod några matcher i U-19 för några år sedan men körde rehab under förra säsongen efter en knäskada. Maria Mitell (bilden) som gjorde ett speluppehåll förra säsongen men har erfarenhet från elitserien (Lockerud) har också skrivit på.

Mitell
foto från JIK:s hemsida


Det ryktas också att ytterligare en Lockerudsspelare Karin Didriksson som ska plugga i Jönköping är klar.
Även Östra har signat tjejer och den mest rutinerade är väl Josefin Calebsson som var skytterligadrottning i div 2 förra säsongen, då spelade hon för Mullsjö men har div 1 rutin från Linköping IBK.
Annars har några unga JIK-tjejer och Lilly Djurberg från Fröjered skrivit på för klubben.

Kalmarlaget  CL98 har värvat några lokala för mågor. Det fjärde smålandslaget Ingelstad har jag ingen koll på alls.

I Engelholm har det inte hänt mycket vad jag vet en duktig målvakt i Sara Ginstrup från Sten Sture har iaf skrivit på.

Warberg har fått en väldigt duktig målvakt i Elin Nordin


foto från Warbergs hemsida

som spelat för IKSU i elitserien.

Vänersborg som spelade i västra förra säsongen har förlorat Rebecca Melkersson till Lockerud. Andra förluster är Frida Gran och Maria Pettersson, men (enligt vad jag hört) fått Michelle Linhart från Västerås, och det är ju ett mycket bra nyförvärv. Tränaren David går till Fröjered, mer om det när mellersta kommer i bloggen.

Mycket kan förstås hända i augusti då det blir klart med vilka som kommer in på de olika skolorna. Många av lagen finns ju i städer med högskolor.

En liten nostalgitripp...

fick jag på semestern i Småland. Uppe på vinden hittade jag en träningsoveralljacka med denna logga:



vacker eller hur?

Nu är det "bara"...

två månader kvar innan seriespelet sätter igång.

Vad händer ute i klubbarna?

Många hemsidor är väldigt dåligt uppdaterade och antingen "mörkar" man (men varför skulle man göra det?) eller så har man inget nytt på gång till lagen. Men det finns givetvis de som använder hemsidan som det är tänkt - att vara levande.

Hur ser det då ut i div 1 mellersta?

Jag ska försöka ge mig på den under veckan. Ser man på vilka "namnkunniga" lag som finns i serien så ser det väldigt tufft ut, men hur är det med statusen i klubbarna. Det verkar som en del har ganska stora problem med att få ordning på lag, tränare, ekonomi....

När det gäller div 2 så droppar det in ett rykte. Rockets (Södertälje IBK) får ytterligare en förstärkning så nu börjar det bli tight om platserna i laget och det måste ju vara bra för konkurrensen på träningarna gör att alla tjejer höjer sig ett snäpp.




Någon vecka till...........













hade förstås varit väldigt skönt!!!

Örnsköldsvik är ett...

lag som "bara finns" i elitserien. Ett ganska anonymt lag som hänger kvar varje år. Förra året blev det slutspel för tjejerna. Laget har tappat några riktigt bra spelare i Anna Renström (slutar), Elin Tjärnström (Pixbo) och Emelie Persson (IKSU).

På plussidan finns förstås Örjan som tar hand om laget.

Tips: plats 7-9

Örebro kommer som

nykomling att få en tuff säsong. Men första året lever man mycket på entusiasm, vilja och glädje. Lite favör får man också över att de andra lagen i serien har "vi möter en nykomling" i bakhuvudet före matcherna.
Spelet finns redan vilket de bevisade förra säsongen så jag tror att det viktigaste är att få in mentalt att det blir tufft. Men Peter har ju gjort samma resa med Kumla för några år sedan och kan förbereda tjejerna inför säsongen.

Nya tjejer i laget är: Heini Laitinen från Finland, Maiju Merikanto Sala Silverstaden, Sara Fredriksson Olofström, Hanna Hellsing Lindesberg, Louise Görtz Kumla.

Vi får se om det räcker.

Tips: plats 10-12

Täbys unga lag...

tror jag kan ta ytterligare ett steg framåt i år. Bra nyförvärv i Ida Linné och Matilda Rotevall. Även tjejerna från Sten Sture gjorde en del poäng förra säsongen.

En stor förlust är givetvis Sara Bergström som flyttat till Linköping för studier. Stämmer det sen att Lisa Nerell lägger av så tappar man en bra center.

Tips: plats 4-6

Rönnby har gjort klart...

med Linda Amsköld nu i dagarna. Jag har följt Linda under hela hennes karriär och sett henne utvecklas för varje år. Tycker hon gör rätt som väljer elitserien isf div 1 spel i Västerås. Rönnby har också knutit till sig Petra Weiss från Pixbo.

På förlustsidan finns Caroline Bagge som är ute och reser. Givetvis hade det varit kanon att få behålla systrarna Lindgren men de valde att återvända till Köping. 

Fyra av Rönnby Ungdoms duktiga spelare får också chansen att pröva på elitseriespel, bl.a. duktiga Mathilda By.

Tips: plats 1-3

Pixbo kommer nog att...

satsa ungt denna säsong. De har "bara" två nya spelare på ingång och tappar dessto fler. Elin Tjärnströn från Örnsköldsvik är ju förstås ett mycket bra värvning och Emelie Erdtman från Olofström kan bli en framtida storspelare. Jag antar att en del mycket duktiga tjejer från div 1 laget får chansen att visa vad de går föt denna säsong.

Tips: plats 7-9

Karlstad var nära....

att få respass från elitserien förra säsongen. De får lika svårt i år att hålla sig kvar. På plussidan står två div 1 spelare från Skattkärr i Johanna Karlsson och Mikaela Målström, visserligen duktiga men laget skulle behöva någon som kan höja laget.

På minussidan finns Lina Segerblom som går till elitseriekonkurrenten Lockerud. Lina var lagets bästa poänggörare förra säsongen med 29 p.

Tips: plats 13-14

Att KAIS Mora har .....

gjort årets två värvningar i Sara Kristoffersson och Anna Wijk är ju helt klart. Det som kan bli ett litet problem tror jag kan vara att få dessa två "storstjärnor" att smälta in i en homogen trupp som spelat ihop i många år. För givet är att de båda kommer att "ta mycket plats" i truppen.

Stämmer sen ryktet som säger att mammalediga Malin Dalbjer (Falun) valt att ansluta till klubben efter sin ledighet så blir laget ännu vassare.

Tips: plats 1-3

Många nya unga...

tjejer har plockats in i IKSU. Där två duktiga RIG-tjejer Julia Persson Sidklev och Jenny Gustavsson (Dalen) kan ta ytterligare ett kliv i sin utveckling. Frida Norström från Skellefteå är också ett bra nyförvärv.

På förlustsidan svider det förstås att Anna Wijk och Frida Stenvall försvinner. Att en lagspelare och "påhejare" som Ina Rhöös lämnar laget för Sten Sture tror jag kan påverka laget väldigt mycket.

Tips: plats 4-6


Lockerud får det..

svårt i år. Andra året i en serie sägs vara det svåraste och det lär laget få erfara. Nya in i laget är Rebecka Melkersson, f, IBK Vänersborg, Lina Segerblom, f, Karlstad och Adina Bengtsson,f, Skattkärr, duktiga spelare men inga nyförvärv som kan lyfta laget. Det skulle verkligen behövas då Johanna Ekeroth aviserat att hon slutar.

Det finns många duktiga unga tjejer på gång i klubben men frågan är om "Kotten" kan få dem till elitspelare redan i år.

Tips: plats 13-14

Nollsummespel när det...

gäller spelare in/ut i Dalen gör att laget ser ungefär lika starka ut som förra säsongen. De har tappat några duktiga tjejer som gått färdigt på RIG men istället fått några från Skellefteå som ramlade ur förra säsongen. 

Dalen hamnade på 10 plats förra säsongen och i år blir det något liknande.

Tips: 7-9


IBF Falun tror jag...

får det svårt denna säsong. Många skador och mammaledigheter på flera av förra säsongens tongivande spelare ställer till det för laget.

Ingen tränare klar ännu, Sara Kristoffersson till KAIS Mora och inga "heta" nyförvärv in i dagens läge.

Tips: 10-12

Huddinge har fått en..

ny tränare i "Jocke" Borgqvist från SSL-laget Järfälla. Att det är stor skillnad på att träna tjejer och killar vet väl alla men som intruktör på gymnasiet i Haninge tror jag "Jocke" har full koll på detta.

Klubben har fått en hel del nya spelare så han kommer att få jobba med ett ungt och lovande lag. Balrog (Djurgården) har fått släppa några tjejer som balanserat mellan spel och bänken, de kan säkert blomma ut i en ny miljö och mer speltid. Hilma Thofte från Dalen är också en ung lovande spelare.

Tyvärr för Huddinge valde Ranja att pröva på spel i DIF och det är självklart en stor förlust. Åsa Tjusbergs vara eller inte vara i laget är väl inte heller helt klart.

Tips: 10-12


Endre förlorade en...

av sina bästa spelare på grund av studier. Jönköping i div 1 södra drog vinstlotten och gjorde årets bästa (div 1) värvning i Sara Anteryd.

På plussidan finns förstås värvningen av Simone Berner, b, Dietlikon som blivit utseed till världens bästa spelare för något år sedan. Övriga nyförvärv är Erika Rosenqvist från RIG och Simones klubbkompis Tanja Heusser.

Det är förra säsongens "årets tränare" Andreas Wahman andra säsong som tränare för laget och det brukar vara lite jobbigare än "smekmånadsåret". Då har man hunnit få lite förutfattade meningar om spelarna som kan göra att man låser sig i sina tankar.

Tips: plats 4-6

Djurgården blir att...

räkna med i årets elitserie. Man har lyckats behålla de flesta "Balrogtjejerna" plus några som jag ser det väldigt bra nyförvärv.

Bra nyförvärv på försvarssidan med bl.a Didriksson, Rothoff och talangen Therse Andersson.

Anfallet är ju sen tidigare väldigt starkt och med Ranja Varli så höjs det ytterligare ett snäpp. Även Malin Andreasson kan bli nyttig när hon kommer in i elittempot.

Nu väntar jag bara på att Rolle kan få de andra två backarna att signa.

Tips: plats 1-3


Snart dax att börja...

blogga "med full kraft" igen. Såg att frk Lundin äntligen bestämt sig för DIF. Laget ser spännande ut och om de backar (3 st) som ryktas vara på gång signar så får man nog räknas vara ett av favoritlagen.

I nästa vecka börjar jag analysera de olika serierna.

Ha det skön i sommarvärmen, det har iaf jag.

En av mina stora...

favoriter...Ranja Varli har bytt klubb. Nu är det ju officiellt det jag vetat ett tag och jag tror DIF dragit ett ESS inför elitserien. Jag har ju känt Ranja i många år (och tränat) så jag vet vilken kapacitet hon har och i DIF med alla duktiga rutinerade tjejer så kommer hon att blomma ut. Förra säsongen var ju lite si och så men en skada hindrade nog mycket.

SMS:at lite med Rolle och han är nöjd (det bör han vara) om hur truppen utvecklats. Är väl bara några namn till jag tror han vill få klart med. Ska bli spännande att följa.

Nykvarn Miners har fyllt på truppen med ytterligare en lovande ung spelare. Det är alltså ytterligare en ung tjej som flyttar från div 2 spel till div 3 spel.


RSS 2.0