Gott Nytt År....

önskar jag alla mina bloggläsare! Idag körs det förberedelser inför nyårsfirandet.

En summering över mitt innebandyår 2009 ska jag försöka orka med i morgon.

Distriktslags-SM står på...

programmet nu i början på januari. Jag var på mitt första SM 1995 då jag var coach för F-15 laget i Stockholm. Häftigt - nästa år kliver den årgången in i SM och jag är inte ett år äldre. Det blir väl mitt 30:e SM (ungefär), varit frånvarande vid något och det är fortfarande lika kul. Kul att träffa alla gamla bekanta, vissa ser man bara under dessa turneringar och jag vet att det finns några till som varit med lika länge som jag.

Spännande för tjejerna och killarna att visa upp sig för första gången inför alla i innebandyn i Sverige. U-19 coacherna är givetvis på plats liksom RIG:arna så det blir en del scouting i Linköping.

Som överledare för Stockholm vet man vad som väntas, ingen hejar på distriktet som alla vill se förlora. Har man under min tid som ansvarig vunnit fyra guld, ett silver och ett brons (på 6 turneringar) så kan jag ha en viss förståelse för det.

Samtidigt är man ju lite på "hemmaplan" då jag tränar Linköping IBK:s damer. Tjejerna ska sköta om arrangemanget i Sporthallen den 3:e och 4:e.



Att tippa utgången av turneringen är väldigt svår då årsklasserna kan skilja väldigt mycket år från år i distrikten.

Här kommer iaf mitt tips på vilka lag som går vidare från de olika grupperna:
Flickor grupp 1          Flickor grupp 2          Flickor grupp 3           Flickor grupp 4
Östergötland          Värmland                Småland                   Södermanland
Uppland                  Dalarna                   Stockholm                Skåne


I grupp 1 så kan det sluta hur som helst, att jag tippat Uppland beror på att jag tyckte de såg väldigt bra ut i en träningsmatch mot Stockholms träningstrupp, Östergötland är väl lite tips med hjärtat. Finns ju en del tjejer från Linköping med.

Grupp 2 måste väl vara "dödens grupp" många distrikt som visat kvalitét i tidigare SM. Men tipset går på "gamla" meriter till två distrikt som alltid brukar hålla sig framme.

Grupp 3 ser ut att bli en enkel match för Stockholm och Småland eller kan Örebro län hota?

Grupp 4 ger jag första platsen åt Skåne och hoppas att Södermanland kan knipa andraplatsen. En hel del tjejer som sökt till skolan och innebandylinjen.

På killsidan blir det så här:

Grupp 1               Grupp 2                    Grupp 3                 Grupp 4
Skåne                  Södermanland       Uppland                Stockholm
Gästrikland         Västerbotten          Dalarna                Göteborg

Grupp 1 känns som en svårtippad grupp med många starka distrikt. Jag vet att Östergötland har satsat hårt på SM i hemmahallarna och det kan gå vägen för dem. Västmanland och Småland är även de erkänt duktiga distrikt.

Grupp 2 så tippar jag Södermanland med hjärtat (samma anledning som med tjejerna) men jag vet att både Värmland och Västergötland är duktiga.

Grupp 3 tror jag blir den klaraste gruppen för kvartsfinallagen.

Grupp 4 tror jag ingen kan hota stordistrikten Göteborg och Stockholm

Tyvärr kunde jag inte hitta någon sida med laguppställningar så det mesta av mitt tips är på känn och lite erfarenhet av tidigare SM.






Jaha, dax att börja ...

blogga igen. Det är ju mycket som kommer att hända i början på det nya året. Distriktslags- SM, serien börjar med många väldigt viktiga matcher samt att jag ska ta ställning vad jag ska göra med min innebandy.

Träningen igår var väl ingen höjdare, många borta. Lever med ett lag som består av många studenter som är "hemma" över helgen. Det känns inte riktigt bra då vi i serieupptakten efter helgerna har viktiga matcher. Jag återkommer till det senare idag. Två nya ansikten dök upp på träningen och båda är målvakter, och det var väldigt kul.

Distriktslags-SM kommer att innebära att många hallar är upptagna i nästa vecka vilket gör att vi får problem med träningstider.

Nya studenter flyttar till Linköping nu i januari och en av dem skulle ju förstås vara en drömvärvning, men det blir nog bara en dröm då hennes målsättning är att spela serien ut för sin klubb. Men vi får kanske ny energi och fart på våra träningar.

Nya div 2 Södermanland ser väldigt intressant ut och jag ska försöka mig på ett tips. Tips kommer även för Östergötland div 2, div 1 Östra samt lite tankar om västra.

En liten analys över SM för distriktslag står även det på programmet.

Vi höres.

GOD JUL

laddar inför  SM....

Matchen igår mellan...

Telge och Hammarby var ett verkligt sömnpiller. Jag tror att båda lagen tagit julledigt någon dag för tidigt. Telge hade det rätta flytet och kunde vinna matchen i SD efter det att man kvitterat till 4-4 1 sek innan full tid.
Att man sen kunde avgöra i SD i spel 4 mot 5 på ett slumpartat sätt (inte skottet i mål) är väl ganska signifikativt för ett lag i medgång.

Att man fick spela 4 mot 5 i SD berodde på ett en spelare i Telge fick matchstraff 3 efter en ful "spirring". Visst var det lite ryggsäcksinnebandy just innan men det försvarar inte hennes tilltag. Lite måste man tåla utan att flippa ur helt och hållet.


Det blev inte många rätt i mitt tips då Västerås slog Sala med övertygande 6-1 och övertog därmed serieledningen. Hässelby övertygar också i östra och besegrade Råsunda med 3-1, där förlorade Råsunda viktiga poäng i toppstriden.

Nadja gjorde sin sista match för säsongen(?) i Telge och därmed tappar man sin främste poänggörare men det finns andra som kan och måste kliva fram istället.

Östra serien kör...

hårt med matcher. Borlänge slog Hugunda med 9-3 i kvällens match, kanske lite överaskande med så stora siffror.
I morgon är det tre mycket intressanta matcher:
Sala - Västerås, Råsunda - Hässelby och Telge - Hammarby.

Tippar vinster för Sala, Råsunda och Telge. Jag tänkte göra mig fri från julstöket och bege mig till Wasa Sporthall och se matchen mellan Telge och Hammarby.

Jag läste att åsikterna går isär om en incident i matchen mellan Råsunda och Vendelsö. Matchen var tydligen ganska hård och det är väl lite av Råsundas spelstil att spela hårt men schysst (för det mesta). Har man då domare, vet inte om så var fallet, som inte stävjar från början så kan det nog bli ett och annat "missöde" i matchen. Det var ju inte särskilt många U2 iaf.

I går hade jag tänkt titta på Linköping - Onyx en tidig seriefinal i div 1. Linköping som vann är ju "min" klubb i dagsläget. I Onyx finns det killar som gått/går på innebandylinjen och det hade varit kul att se dem i skarpt läge. Läste Stefans blogg och tydligen hade de skött sig bra.

2-11 i baken, vad ....

säger man? Egentligen är det inte så mycket att orda om. Vi möter ett Örebro som är klart bättre än oss. Många av målen är riktigt vackra, upprullningar av hela vårt lag.

De spelidéer vi visar upp på träningarna är totalt borta under våra matcher. Vad det beror på är prio ett att lösa inför avslutet av serien.

Julen kommer kanske lägligt så att jag kan ransaka mig själv och förhoppningsvis komma med en lösning. Hur den ser ut är förstås inte klar i skrivandets stund. Det känns som om lite vila och distans till innebandyn kommer helt lägligt.

Vilan blir ju förstås inte så långvarig då SM för distriktslag drar igång den 3:e januari. Stockholm kommer som vanligt laddade. I fredags var det information för föräldrar där de fick träffa tränarna och ställa frågor om uttagningat, spelidéer m. m. Därefter var det en genomgång av Stil och Profil både när det gäller spelare och föräldrar. Jag vet av erfarenhet (28 SM) att Stockholm inte direkt är Sveriges populäraste distrikt och att vi är väldigt påpassade under turneringen. De fick även info om kost, hotellet, matchschema och allt annat som snurrar runt under turneringen.


Det har varit...

några fredagsmatcher som jag inte hunnit tippa. Kan väl säga att jag skulle haft rätt på båda. Att Solfjäderstaden skulle slå IBF Norrköping var väl inte direkt någon högoddsare. Sala vann också som väntat men hade tydligen svårt, knapp seger med 6-5. Tight var det tydligen också i Marstrand där Nykvarn till slut kunde vinna med uddamålet. Frälsare som vanligt var "Ladan" med två mål.

I div 1 östra spelas det en match idag den mellan Borlänge och Telge. Det blir vinst för Telge med 8-2
Övriga matcher spelas i morgon och slutar enligt följande:
Hammarby - Hässelby    5-4
Råsunda - Vendelsö       8-3
Västerås - Hagunda       6-2

I tvån Östergötland är det två matcher i helgen som slutar:
Antvarden - KFUM Norrköping    2-7
Mjölby - Boxholm    6-4
(ett möte med "derbykänslor")

Själv ska jag bila ner till Örebro för match mot suveräna serieledarna. Det skulle vara skönt om vi kan "skaka om" dem lite. Jag vet iaf att många hoppas att vi kan tighta till serien. Vi gör vårt bästa.

Många matcher i div 1...

västra i helgen. Serien drar igång efter VM och det är en del dubbelmöten. Känns som att efter denna helg så har vi kommit lite ikapp. Matcherna då? Som vanligt många ovissa så det gäller 100% inställning för att ta poäng. David tyckte när jag träffade honom senast (Linköping-Vänersborg) att jag skulle börja tippa västra igen. Men det gör jag inte, det blir så mycket skitsnack och skadeglädje när man inte tippar rätt/så som vissa tycker och det orkar jag inte med. Men en lite kommentar om matcherna kan jag väl åstadkomma:

Fredagskvällens match är mellan Marstrand och Nykvarn. Dax för Nykvarn att visa att hemmaplan inte betyder så mycket. Visserligen får de en mjukstart mot en "nollpoängare" och med "Ladan" i laget så bör det väl bli en seger?

Lördagens matcher ser intressanta ut.
Marstrand ska försöka sig på att slå Köping vilket jag inte tror de mäktar med. Köping har ju lite serieledarvittring och är säkert taggade till max. Truppen är intakt och frisk enligt vad jag hört. 
Pixbo - Kumla är en svårtippad match. Jag gillar Pixbos spelidé och fart. Men Kumla har rutin och ett bra försvar. Verkligen en oviss match.
Skattkärr - Surte är också en match som kan gå lite hur som helst. Skattkärr är ju starka på hemmaplan förstås.
Sedan är det våran match mot suveräna serieledarna. Den kan väl bara sluta på ett sätt, eller? Vi tar hem Lina Elveroth från RIG och tar med oss ett nyförvärv i



Jennie Söderstedt med förflutet i elitserien (Dalen) så får vi se hur långt det räcker.

På söndagen tar Vänersborg emot Nykvarn och där tycker jag hemmalaget är lite av favoriter. Pixbo - Köping kan som alla andra matcher i serien sluta 1X2.

I helgen drar...

div 1 serierna igång igen. Vi är inte på topp så en bra träning på onsdag behövs. Många tjejer är inne i en "tenta P" så det kommer att saknas några "ordinarie" spelare på lördag. Vi ska möta suveräna serieledarna så det blir att ladda ordentligt om vi ska ha någon som helst chans.

Återkommer till lite snack om helgmatcherna för vår serie lite senare i veckan.


Då var VM slut...

för den här gången. Kul att media skrev/skriver lite om tjejerna också. Annars var det inte direkt sensationellt att Sverige vann. Säger som Vaara, det kändes bra redan från första stund. Schweiz hade inte mycket att sätta emot i finalen och siffrorna var, trots 6-2, i underkant.

Föreläsningen jag höll under VM kändes väldigt bra, så det ska bli intressant att få ta del av utvärderingen. Kanske kan bli min nya nisch. Pratade lite med Landgren om att göra något i Göteborg och då kanske för Pixbo som hon är sportsligt ansvarig för.

Slut på skolan för idag så nu ska jag hem och fixa lite julstädning innan det blir färd till Linköping (Ljungsbro) och träning. Jag börjar verkligen inse att 18 mil mellan bostad och träning gör att man tappar lite av helheten. Det måste ju fixas hall för träning under upphållet inför seriestart efter nyår. Behöver också någon/några målvakter till för att få en bättre träning.

Jag ska väl ringa Minne också




 så vi får lite struktur på föräldrarmötet på fredag samt schemat inför SM i Linköping. Vet inte om jag hinner upp till förbundet men det finns ju mail och telefon så det ska nog ordna sig.

När det gäller matcherna i tvåan Östergötland så hade jag fel på en, Finspång - Boxholm. KFUM har verkligen blandat sig i toppstriden där jag tror Åby kommer att tappa så det blir en trio som slåss om första platsen. Vilken som är min favorit till seriesegern vet ni väl vid det här laget.

Med en coach som har en så otrolig bollkänsla (han visade upp det under VM) så kan det väl bara gå på ett sätt.
;=)


Lördag morgon...

och idag ska man se VM finalen och även matchen om bronset. Jag tror att Sverige vinner förstås men det kan bli tight. Schweiz spelade en rolig och rörlig innebandy i semi och kan de få igång samma rull på bollen så får Sverige det svårt. Bronset tror jag Finland tar.

Det är fyra matcher...

i div 2 Östergötland som ska spelas i helgen. Här kommer mitt tips:

Åby - Solfjäderstaden     3-6
"Unga" Åby har hittills överraskat tycker jag, trodde inte de skulle ligga i topp så här långt in i serien. De är starka på hemmaplan men jag tror att Solfjäderstaden ändå tar hem tre poäng. Att siffrorna blir lite stora beror på Åbys jakt i slutskedet som gör något mål i tom kasse. 

IBF Linköping - IBF Norrköping     8-2
Matchen kan bara sluta på ett sätt, med en solklar vinst för Linköpingslaget.

Finspång - Boxholm     4-5 (SD)
Det blir en jämn och hård match som Boxholm vinner i "sudden".

KFUM Norrköping - Mjölby     6-4
KFUM har visat att de vill vara med och slåss om seriesegern. De har många spelare med div 1 rutin och det kommer att fälla avgörandet. Eventuella nyförvärvet i Mjölby kan inte ändra på det.

I Södermanland så börjar man om efter jul och nyårshelgerna. En helt ny div 2 serie tar sin början.

  SMVOFGM IMPSDV
1. Onyx IBK 0 0 0 0 0 - 0 0 (0)
 
2. Strängnäs IBK 0 0 0 0 0 - 0 0 (0)
 
3. Södertälje IBK 0 0 0 0 0 - 0 0 (0)
 
4. Telge IBK 0 0 0 0 0 - 0 0 (0)
 
5. Torshälla IBK 0 0 0 0 0 - 0 0 (0)
 
6. Trosa Edanö IBK 0 0 0 0 0 - 0 0 (0)
 
Ett intressant grepp tycker jag. Det kan bli många tuffa matcher som höjer kvalitén på spelarna. Hur serien slutar ska jag klura på under helgen.

Det är Västerås...

som gäller i morgon. Det kan bli lite körigt faktiskt. Jag ska se semi-finalerna och sen umgås med Stockholms IBF, samtidigt så är jag involverad i SIBF och reg-gymnasierna. På lördagen ska jag hålla en "liten" förläsning för ett gäng tjej-tränare samtidigt som jag borde vara på ett möte med SIBF. *Pust*  jag har gjort ett PP men det kommer antagligen att bli utsvävningar som vanligt, kommer ju på saker att prata om hela tiden. Efter det blir det iaf final och bronsmatch.

 

Simma lugnt!


Lite bilder från Skol-SM

Det blev som jag redan bloggat två vinster, 7-3 och 8-0. Emma T hade med sig sin kamera och Emma L tog bilderna.



Taktiken innan matcherna var välplanerad. Fullklottrad tavla.



Uppvärmning i makligt tempo.



Matchen mot John Bauer (8-0).



Matchen mot Nyköping (7-1).



Glada tjejer efter segern!




Lite gladare tjejer!


Tjejerna gjorde det...

som inte killarna lyckades med, att gå vidare i skol-SM. Två matcher i Nyköping under tisdagen gav två vinster.

Match nr 1 var mot Nyköpings gymnasier (?), jag tror det är ett "hop-kok" av tjejer i Nyköping som har en gemensam innebandyprofil. Hur som helst blev det en ganska klar vinst med 7-1. Med ganska menar jag att vi inte spelade på topp och många mål kom i slutet av matchen. Efter ett underläge med 1-0 tidigt så var det spel mot ett mål. Nyköping samlade sina tjejer framför mål så det var trångt och svårt att få igenom skott. Tillråga på det så hade de en målvakt som storspelade.

Match nr 2 spelades mot John Bauer från Linköping. De vann också mot Nyköping så det var en ren final om vilket lag som skulle gå vidare. I den här matchen spelade vi bättre och Linköpingstjejerna backade inte bara hem så det blev ett mycket öppnare spel. Vi vann även denna match och det utan större problem. Ett tidigt mål för oss gav den trygghet tjejerna behövde och de spelade ut på ett helt annat sätt än i första matchen. Den ende i Linköping som kunde hota var Karro Holm "min" tjej från Linköping IBK. Resultatet blev 8-0.

Jag hade hoppat få med lite bilder i bloggen men tekniken fungerar tyvärr inte så det får bli lite senare.



Debatten går vidare

på Södermanlands hemsida och det är väl alltid så att åsikter om uttagningarna är delade. Vad jag inte tycker man ska göra är att diskutera tjejer som blivit uttagna. Det kan ju inte vara kul att läsa.

Solfjäderstaden förlorade mot KFUM Norrköping med 6-8 och för mig var det lite överraskande. I och för sig finns det ju många i KFUM som har rutin från div 1. Jag tyckte Solfjäderstaden visade upp ett snabbt och energirikt spel mot oss och spelade de likadant i helgens match borde det ha räckt till en seger. Men KFUM är tydligen på gång och de spetsar till tabellen ytterligare. Kul.

I morgon bär det av till Nyköping med skollaget (tjejer) för matcher mot Nyköping och John Bauer (Linköping), vi får se om det går bättre för tjejerna än vad det gjorde för grabbarna. Jag tycker vi har ett bra lag så jag hoppas de visar sig från sin bästa sida i morgon.

Tips för helgens...

matcher kommer här:

Östergötland:
Mjölby - Finspång     5-4
Kan bli en tuff match för Mjölby men jag tror hemmalaget är lite starkare.

Solfjäderstaden - KFUM Norrköping     6-4
Känns som "ett måste" för Solfjäderstaden. Laget har nog inte råd att tappa poäng i den här matchen om de vill vinna serien. Men jag tror att "Fjädern" är ett bättre tränat lag än KFUM och det kommer att ge utslag.

IBF Norrköing - Antvarden     3-5
Även efter denna match så är IBF seriens enda nollpoängare.

Det har ju redan spelats en match i omgången där IBF Linköping slog Boxholm med 7-4. Det resultatet var väl ingen högoddsare direkt.

Södermanland:
Sista omgången i första halvan av serien. Efter nyår blir det en ny div 2 serie där de 6 bästa från hösten plus ettan och tvåan i div 3 spelar. De sex från tvåan är redan klara men det står mellan Mesta, Gnesta U och Kolpenäs vilka lag från trean som ska spela i serien. Gnestas lag i tvåan får spela i trean i vår medans Gnesta U har chansen att spela i tvåan. Men det är förstås 22 tjejer från div 2 laget som också varit med i U-laget i någon/några matcher.

Telge - Katrineholm     8-3
Inga problem för Telge att vinna denna match.

Onyx - Torshälla    3-5
Toppfight som jag tror Torshälla tar hem. Kommer bara alla till spel som står i laguppställningen så vinnar man.

Nykvarn U - Gnesta     6-4
Div 1 laget har ju inga matcher så det blir säkert en femma från det som förstärker U-laget och det räcker absolut. Gnesta avslutar alltså serien på noll poäng.

Trosa/Edanö - Strängnäs     5-4
Det bör bli en jämn match. Jag tror att Trosa är lite bättre. Det finns ju en del tjejer i det laget som måste ha varit väldigt nära en plats i DJ-17 laget.

Nu är vi inlottade...

i DM-spelet Östergötland. Det är dax för kvartsfinaler och vi ska möta Åtvidaberg på bortaplan.



Ett lag jag inte har någon som helst susning om. Jag såg att de skrapat ihop 9 poäng på 7 matcher i Damutvecklingsserien. De har (vad jag vet) inga tjejer med i Distrikstlagen DJ-17 och F-15, ingen direkt utpräglad målskytt. Det ska bli mycket intressant att se vad de kan bjuda på för överaskningar på hemmaplan. Övriga kvartsfinaler är:

Boxholm - IBF Linköping
KFUM Norrköping - Solfjäderstaden
Finspång - Åby

När det gäller distriktslag så pågår det en "het" debatt i gästboken på www.soibf.nu hemsida. Alla kan ju inte ha samma åsikter om laguttagningar. Jag vet att det mumlats lite i Stockholm också när det gäller F-15 laget. Vaaras landslag till VM blev givetvis också ifrågasatt. När jag funderat en stund så är det väl så att "experter" ifrågasätter i stort sätt alla laguttagningar oavsett serie, SM eller VM.

Innebandyteori....

var det vi sysslade med på vår "träning" igår. Vi hade en samling innan derbymatchen mellan Linköping - Finspång i div 1 herrar. Stefan Hedlund hade först en genomgång för tjejerna hur Linköping spelade och det var intressant att höra Stefans tankar om försvarsspelet.

Efter genomgången fick varje tjej en uppgift av mig. De skulle under matchen följa en spelare i Linköping som spelade på samma position som dom själva och föra statistik på spelaren.

Matchen som sådan var väl ingen höjdare. Finspång försökte att hålla nere tempot och lyckades bra med det. Efter två perioder och ledning för LIBK med 5-1 så var egentligen matchen avgjord. Finspång hade inte förmågan att hota hemmalaget. Tredje perioden blev därför avslagen där LIBK var väldigt oinspirerade kändes det som. Finspång kunde hyfsa till siffrorna så slutresultatet blev 5-3.



Stefans tips var inte heller "klockrent" ;=)

Det såg riktigt...

bra ut i Hässelbyhallen ikväll. Matchen mellan Hässelby (div1) och F-15 laget slutade oavgjort 5-5. Matchen spelades 3X20 rullande tid och det är ju lite mer än vad som kommer att vara matchtid i SM. Två duktiga målvakter i Stockholm plus stundtals ett snabbt och fantasirikt spel.

Det var första matchen för laget efter att den definitiva truppen spikats och Daniel och Tony har träffat rätt i sina uttagningar tycker jag. Truppen ser väldigt lovande ut.




Jag vet att det var många funderingar innan truppen spikades.

Ikväll blir det...

innebandy i Hässelbyhallen. Stockholms F-15 ska matcha mot Hässelby och det kan ju vara kul att se hur laget som Daniel och Tony tagit ut agerar. Sen är jag också överledare så det kan vara bra att visa sig för spelare och föräldrar.

I morgon skippar vi träningen för att istället se Linköping mot Finspång. Stefan Hedlund kommer först att ge oss en genomgång av den taktik LIBK ska spela med och sen kommer varje tjej få uppgifter att kolla upp under matchen. Kan bli ett intressant teoripass.

RSS 2.0