Andra dagen i Nyköping.....

Jag var uppe tidigt för att se matchen mellan Gotland och Småland. Två lag som spelar i samma grupp som Stockholm. Självfallet trodde jag som ”halv smålänning” att Småland skulle vinna den matchen. Men det blev (för mig) turneringens första mycket överraskande resultat. Vinst för tjejerna från ön med 5-4 och det var inte direkt orättvist. Visserligen hade småländskorna väldigt mycket bollinnehav men ett tight försvar och en duktig målvakt höll dem borta från att göra mål i nästan två perioder. Först i 16:e minuten av andra perioden kunde Småland genom backen Amanda Bergström spräcka Gotländskornas nolla. Gotland hade då redan gjort 4 mål. Stor matchvinnare i Gotland blev Jessica Jakobsson med 3 mål.

Jessica är lillasyster till Endres duktiga Anna och Maria Jakobsson. I Småland var ettriga forwarden Felicia Glad bäst för dagen.

Match två för dagen blev ”derbyt” mellan Södermanland och Västmanland som vanns av ”bortalaget” med 3-1. Matchen var väldigt jämn och kunde egentligen likaväl slutat med en seger för sörmländskorna. Matchavgörandet kom egentligen redan i andra perioden då  Rebecka Lundblad- Roth  kunde göra 3-1 efter ett misstag av en back i hemmalaget. Västmanland fick Mia Schilström (syster till Moa i Rönnby) utvisad och Södermanland gick för en kvitterring men bara tio sekunder in i PP kunde Västmanland istället öka på sin ledning.

Bra hos segrarna var vassa forwarden Matilda By, tvåmålsskytten Rebecka Lundblad- Roth samt backen Alexandra Högberg som tillhör och spelar i Rönnbys elitlag. I Södermanland var Josephine Forsmark en duktig forward samt backen Pernilla Lövgren.

Jämtland/Härjedalen mot Stockholm var nästa match på programmet. Matchen skulle ha spelats i Rosvalla B-hall men fick hastigt och mindre lustigt flyttas till Björkvik en ort 4-5 mil söder om Nyköping. I Björkvik finns en nerlagd bensinstation och en idrottshall så att hitta till hallen var förstås inte så svårt.

Jag har ett minne från mitten av 1990-talet då jag tränade ett gäng tjejer i 12-13 årsåldern från Hölö som skulle spela match i Björkvik. I laget hade vi en väldigt duktig tjej som var döv så hon läste av spelet på så sätt att när spelarna på plan stannade upp så visste hon att domarna blåst. Problemet i Björkviksmatchen var bara den att hemmalagets tjejer var så orörliga att hon vid flera tillfällen stannade upp och lämnade över bollen utan att domarna blåst.

I den här matchen blev det många signaler från domarna, 27 gånger fick de blåsa för mål och vid samtliga tillfällen var det tjejerna från Stockholm som gjort målet. Det var spel mot ett mål i matchen som på så sätt blev en ganska tråkig historia. Bra var att Stockholm inte tappade fokus under matchen utan körde på till slutsignalen ljöd. Sista målet gjordes efter 19,59 i 3:e perioden. Nämnas kan att det blev två spelare, Julia Sidklev-Persson och Malin Andréason, som gjorde 6 mål vardera.

Nästa match på programmet var Dalarna – Uppland som slutade med det ovanliga resultatet 0-0. Stor bidragande orsak till det resultatet var de båda målvakterna, Emma Andersson som till vardags håller till i Faluns elitserielag och Jennifer Gräll i Upplandslaget. Andra duktiga tjejer i denna match var Upplands Amanda Delgado-Johansson (född 95) och Sofie Paulsson och i Dalarna Malin Lundquist, Lisa Holmér och Emelie Hallvars. Anna Torstensson i Uppland spelade inte den framträdande roll som man är van att se.

Sista matchen för dagen blev Småland mot Stockholm. Vinst för Stockholm med 4-2. Det kändes som om 27-0 matchen mot Jämtland/Härjedalen satt kvar i huvudet på tjejerna från Stockholm.

Det blev en ganska tempofattig inledning där Småland backade hem och bara satsade på kontringar. Trots att Stockholm hade ledningen med 4-1 fortsatte småländskorna med sin defensiva taktik. Visserligen kunde de fastställa slutresultatet till 4-2 efter ett mycket bra anfall men Stockholm kunde spela av matchen med passningar i egen zon och där motståndarna stod och väntade på sin planhalva. En märklig defensiv taktik vid underläge. Jag anser att den ”dödgrävartaktiken” var orsaken till förlusten mot Gotland.