Jag fick följande...

fråga från en "läsare" av min blogg:

"Tänke också höra vad du tycker är en bra speltaktik? Du har väl massa erfarenheter och hur tror du ett lag ska spela för att vinna sm-guld"?

Det är ju inte lätt att svara på utan att veta vilka förutsättningar som finns. Spelarmaterial, vilket SM, och mycket mer.

Men en sak som verkligen var en mycket stor bidragande orsak till två SM-guld jag har, ett U-16 med Telge SIBK:s tjejer och ett Distrikstlags guld med Stockholm F-15 var följande:

Goda tankar ger ett vinnande lag!


 Vi vill vinna.
Med betoning på vi. Det är vinsten som räknas. Ju större desto roligare.

Stolthet är viktigt.
Inget stort åstadkoms utan engagemang och stolthet. Vi är stolta över lagets färger, symboler, historia, viktiga segrar, duktiga spelare och ledare.

Resultatmedvetenhet.
När matchen är slut vet alla hur den gick, var vi ligger i tabellen, hur många poäng vi måste ta nästa match för att vinna/leda serien. Och att vi just nu leder serien säger inget om hur det går i nästa match. Sannolikt blir det tufft, för att alla skärper sig extra när de möter serieledarna. Men visst ska vi vinna!

Olika roller respekteras.
Man vet om att alla är beroende av varandra och diskuterar inte vem som är viktigast i laget.

Misslyckande är okej.
Det viktigaste är att våga. För det säkraste sättet att aldrig missa ett skott är att aldrig skjuta.

Man peppar varandra.
Om någon i laget har en dålig dag och hänger med huvudet – eller rentav råkar göra självmål – så gnälls och skitsnackas det inte. Man försöker att snabbt lära av misstag och peppa varandra att fokusera framåt och att tillsammans ta sig ur problemet.

Taktik angår alla.
Före en match känner alla till taktiken, vad den går ut på och hur just man själv kan bidra.

Helheten är viktigast.
Visst är det bra om de enskilda spelarna i laget trivs och har roligt, men lagets intresse går ändå före individen. Det är själva förutsättningen för en team-anda: att det finns något som är större och viktigare än jag själv och som jag kan bidra till att vi når tillsammans. Den känslan ger både mening och tillhörighet.

Segrar firas – genast.
När laget har nått uppsatta mål eller vunnit viktiga matcher så firar man tillsammans. Alla är med, även reserverna som i och för sig hellre spelat än suttit på bänken, men gläds åt lagets framgångar.

Laget tränar tillsammans.
För att kunna bygga laganda är det viktigt att spelarna träffas både före, under och efter matcherna. Gemensam uppladdning och eftersnack svetsar samman och förhindrar revirtänkande.


Kommentarer
Postat av: David

Så sant så, med en bra sammanhållning vinner man många matcher. Kloka ord.

2009-11-22 @ 11:59:30
URL: http://innebandydavid.blogg.se/
Postat av: Anonym

Vilken taktik ska finnas på plan? Vad tycker du är det bästa spelsättet?



Tack för dina övriga svar!

2009-11-22 @ 13:11:28
Postat av: Rosten

Taktiken måste ju anpassas efter vilken spelamaterial (spelartyper) som finns. Det viktiga är att man kan skapa en trygghet med ett grundspel som alla känner till. Sen vilken sifferkombination man kallar det är ju ganska oväsentligt.

2009-11-23 @ 07:50:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0